Villány

A Villányi-hegységtől keletre található település. Autóval 25 perc alatt megközelíthető Harkányból. Közvetlen autóbuszjárat óránként van, mely 30 perces menetidővel közlekedik.

Villány már a történelem előtti időkben lakott volt, amit bronzkori leletek is tanúsítanak. A szőlőművelés eredete feltételezhetően a keltákig, bizonyíthatóan a rómaiakig nyúlik vissza. A Szársomlyó-hegy oldalában feltárt római kori oltárkő felirata 50 hektár szőlőtelepítést dokumentál.

A honfoglalás után a területen a Kán, Kalán és a Bor nemzetség telepedett le. Később valószínűleg királyi birtok volt. A tatárdúlás után a magyarság elsősorban a várak (ezen a borvidéken Siklós és Szársomlyó) környékén művelte a szőlőt. Erre utal IV. Béla király 1247-ben – a szársomlyói vár alapítólevelében – említi Harsány határát a szőlőkkel.

A mohácsi vész idején a terület Perényi Péter tulajdonában volt. A török uralom alatt Villány teljesen elpusztult. Az elpusztult magyar faluba a törökök szláv (főként rác ) népességet telepítettek. Az 1687-es győztes nagyharsányi csata után a megfogyatkozott lakosságot szervezetten pótolták újabb rác és főleg német nemzetiségűekkel. 1950-ben hozzácsatolták a Villánytól 1,5 km-re keletre levő Virágos községet. 2000-ben nyerte el a városi címet a település.

A település teljes népessége két és félezer fő, melynek 21,2%-a német nemzetiségűnek vallotta magát, de sokan közülük kettős német–magyar identitásúak, hiszen magyarnak is 85% feletti arányban vallották magukat az emberek Villányban.

Szőlőművelés

A szőlőművelés említésére 1247-ben – a szársomlyói vár alapítólevelében – kerül sor először. A török uralom alatt Villány teljesen elpusztult, de a szőlőtermesztés nem szűnt meg, mert a közeli falvak lakói a villányi szőlők egy részét tovább művelték. Az elpusztult magyar faluba a törökök szláv, rác népességet telepítettek. Ők hozták magukkal a kadarka fajtát, és a héjon erjesztéses vörösborkészítés technológiáját. A megfogyatkozott szőlőterületet gyorsan pótolták, sőt tovább növelték. A török uralom alatt megfogyatkozott lakosságot a XVII. század végétől folyamatosan, szervezetten pótolták főleg német nemzetiségűekkel. Betelepülésük jelentős változásokat okozott a szőlőtermesztésben és a borászatban is. Magukkal hozták “Portugieser” azaz a Kékoportó szőlőfajtát is.

A falvak közelében pincesorok épültek. A kis présházakból nyílnak a rövid, ritkán elágazó nem mély pincék. Itt történt a leszüretelt és szekéren álló nagy hordókban odaszállított termés feldolgozása, erjesztése. A villányi bor egyre nagyobb hírnévre tett szert, jelentős exportárú volt.

A filoxéra ezeket a szőlőket sem kímélte. A rekonstrukció a már más borvidéknél is ismert változásokat hozta. 1912-ben pezsgőüzemet létesített Schaumburg – Lippe féle uradalom. Hagyományosnak a kadarka, Kékoportó majd a Kékfrankos fajta tekinthető. A filoxéra után francia eredetű fajtákat is telepítettek, mint például a Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot. Villány térségében a vörös-, Siklós határában pedig a fehérborszőlő-fajták az uralkodóak. A település a Villány–Siklósi borvidékhez tartozik.

Villány nevezetességei:

  • Nagyharsányi szoborpark:

A nonfiguratív szobrokkal teli bánya öböl megkapó látványt nyújt. A Szársomlyó–hegy elhagyatott kőbányájában 1967-től alkottak olyan szobrászok, akiknek kísérletezési szándéka messze túlmutatott az akkori köztéri szobrászat lehetőségein.

A fiatal művészek kezdeményezését az akkori helyi és megyei vezetés felkarolta, a kőbányához közeli Gyimóthy-villát felújították, a művészek rendelkezésére bocsátották, és 1968-ban nyugati mintára hivatalosan is létrehozták a Baranyai Alkotótelepeket.   1970-től a villányi művésztelepen alkotók csoportja nemzetközivé vált és a szobrászat került a középpontba. A szoborpark helyben készített műalkotásainak száma folyamatosan nőtt. A szobrok “kiállítássá” rendezésére az 1980-as évek elején nagyszabású környezetalakító munka kezdődött el a szimpóziumok keretében. Magyarországon addig nem készült olyan funkcionális land-art alkotás, amelyet képzőművész hozott volna létre. Általában más tervezi a szobrot, megint más a környezetet hozzá, s más a kivitelező.

Az 1990-es évek elején valósult meg a „Szobrokat a ledöntött, politikai emlékművek helyére” akció. Magyarország több városába készítettek itt magyar és külföldi művészek az eltávolított politikai emlékművek helyére köztéri szobrokat. Három Ország I. Szobrászati Szimpóziuma, az osztrák-magyar-szlovák közös kőszobrász szimpózium tagjai a három ország találkozási pontján helyeztek el szoborcsoportot.

A Nagyharsányi Szoborpark kultúrtörténeti és művészettörténeti jelentősége abban áll, hogy Magyarországon először itt kaptak lehetőséget szobrászok a szabad kísérletezésre. Körülbelül kétszáz művész dolgozott itt az alapítás óta eltelt évek alatt  Munkáikból 136 db monumentális kőszobor található a bányakatlanban és a sétányokon. A szobrok nagy része helyi, nagyharsányi és beremendi szürke mészkőből készült. A szársomlyói kőbánya jelenleg egyedülálló kulturális látványosság Baranya és az ország idegenforgalmi térképén.

Elérhetőség:

Helyszín: 7822, Nagyharsány

Telefon: +36 (30) 377-3388

Nyitva tartás:

Április 1-szeptember 30-ig mindennap 9:00-19:00

Október 1-március 31-ig mindennap 10:00-16:00

Belépőjegyek árai:

Felnőtt: 400 Ft/fő

18 éves kor alatt: 250 Ft/fő

Irány Pécs! kártyával 20% kedvezmény.

  • Templom-hegyi kőbánya (Természetvédelmi terület, Ammonitesz tanösvény, másképpen használt megnevezés: Őslény tanösvény és kilátó):

A tanösvény kb. 3 km hosszú és egy csodás természetvédelmi területen vezet. Az indító táblán látható térkép alapján, és a fontosabb elágazásokban elhelyezett nyilak segítségével könnyen bejárható a bemutató terület. Az országos kéktúra útvonal része, külön tanösvényként nincs jelölve. Az egykori kőbánya területét, melyet már a római korban is műveltek, szépen rendbe hozták. Nagyüzemi termelés folyt itt az 1960-1970-es években. Ekkor alakították ki azt az anyagmozgatáshoz szükséges siklóbevágást, amelyen keresztül a völgybe jutunk le.

További információ és túravezetés: https://villanyiborvidek.hu/hu/villanyi-borvidek/latnivalok/tanosvenyek/10-templom-hegyi-tanosveny

  • Villányi borfesztiválok:

Minden évben két borfesztivál kerül megrendezésre Villányban:

Októberben a Vörösborfesztivál, melyen a térség híres borászai és neves borkészítményeik vesznek részt. A programokról az alábbi oldalon tájékozódhatnak: http://www.villanyiborfesztival.hu/vorosbor/

Júliusban kerül megrendezésre a Rozé Fesztivál, ahol a „rózsaszín fesztivál” keretében fiatalos programokat kínálnak a nyár derekán. A programokról további információ: http://www.villanyiborfesztival.hu/roze/

  • Villányi Bormúzeum:

A múzeumban a térség szőlő- és borkultúrájának hagyományai ismerhetők meg, s láthatók a muzeális ritkaságnak számító ötven- és százesztendős palackos borok is.
A bormúzeum a villányi bor hírnevének öregbítésére alakult. A Custodes Vinorum de Villány borrend alapító tagjai azok a gazdák és közéleti személyiségek, akik a szívükön viselik a borvidék sorsát.

Elérhetősége: 7773 Villány, Bem u. 8.

Telefon:  72/492-654

Honlap: http://www.galpince.hu

  • Villányi-Siklósi borút:

A borút a kulturált borfogyasztás iskolája, ahol a vendégek a villányi borokkal minőségi szolgáltatások révén kerülnek kapcsolatba. Megismerkednek a hagyományokkal, a vidéki léttel, egyedi élményeket nyernek, baráti kapcsolatokat építenek, és aktívan kikapcsolódnak.

A Villányi-hegység mentén a máriagyűdi kegyhelytől a palkonyai pincefaluig borkóstolók, műemlék pincék, borversenyek, rendezvények bőséges tárháza várja a vendégeket. Útközben történelmi emlékhelyek, a természet szépsége, a falvak és szőlőhegyek népi építészeti alkotásai biztosítanak kikapcsolódást. A borút turisztikai kínálatának színvonalát minősített, védjeggyel ellátott szolgáltatások biztosítják (“Európai Borút Minőség”). A vendégek eligazodását barna- fehér feliratú fa irányító táblák és  a www.villanyiborvidek.hu weboldalról kinyomtatható térképek is segítik.

Ízlelje meg csodálatos e vidék jellegzetes borait, étkeit és élvezze a pincegazdák és a helyi lakosság vendégszeretetét! S ha megfáradt, térjen be egy pohár lágy Kékoportóra, tüzes Olaszrizlingre vagy fűszeres illatú Traminire, falatozzon finom sajtokat, füstölt sonkát, stifoldert.

További információ: VILLÁNY-SIKLÓSI BORÚT EGYESÜLET

7773 Villány, Deák F. u. 22.

Nyitva: H-P 8-16.00

Telefon/Fax: 72/492-181 Tel.: 72/492-242

Honlap: www.villanyiborvidek.hu

E-mail: info@borut.hu